szeptember 30.
Jeromos

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Nyertes Zsuzsa menüje
Sütőtök krémleves, baconbe tekert szűzérme, almáspite

Sütőtök krémleves


• 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
• 20 g vaj
• 0.5 közepes fej hagyma - vörös
• 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
• 1 csapott teáskanál só
• 900 ml víz
• 80 ml főzőtejszín (15-20%-os)
• 1 késhegynyi gyömbér (őrölt)

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, a felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzzük kb. 25 perc alatt.
Összeturmixoljuk, közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ha szükséges, még ízesítünk rajta, pirított tökmaggal és parmezánnal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.

Baconbe tekert szűzérme


• 1 kg sertésszűz
• 2 szál rozmaring
• 2 ek. olívaolaj
• bacon szalonna


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A szűzpecsenyéről távolítsuk el a felesleges inakat, hártyákat és mossuk meg, majd ezt követően azonos vastagságú, 2-3 cm széles korongokra szeleteljük fel. Mindkét oldalukat borsozzuk, de a sózással még várjunk, mert a só idő előtt kiszívja a húsból a nedvességet, márpedig ez egy elég száraz hús, nehéz zamatosra sütni.Egy serpenyőbe forrósítsunk kevéske olívaolajat, majd mikor már jó forró, tegyük bele a szűzérméket, és mindkét oldalukat 2-3 percig, avagy az aranybarna szín eléréséig süssük. Mikor készen vannak, szedjük ki őket a serpenyőből, majd sózzuk mindkét oldalukat, szórjunk rá némi apróra vágott rozmaring levelet, és tekerjük őket körbe bacon szalonnával, majd helyezzük egy tepsibe mindet. A szalonnából kiolvadó zsiradék segít zamatosan tartani a húst. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, és 8-10 percig süssük.

Almás pite

• 45 dkg liszt
• 10 dkg cukor
• 25 dkg margarin
• 1 csipet só
• 1 db tojás
• 1 cs. sütőpor
• 1 cs. vaníliás cukor
• 2 dl joghurt
• 1 késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
• 1,5 kg alma
• 10 dkg cukor
• fahéj ízlés szerint


A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint és szétmorzsoljuk a liszttel.Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat is, majd összedolgozzuk. A tésztát kb. fél órára hagyjuk a hűtőben pihenni, ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése: Hámozzuk meg az almát és nagy lukú reszelőn reszeljük le. Egy nagy lábasba tegyük az almát, adjunk hozzá ízlésünk szerint cukrot és fahéjat. Kb. 4-5 percig pároljuk az almát, kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, ízesítsük tovább. Ha elkészült a töltelék, vegyük ki a tésztát a hűtőből és osszuk két részre.
Sütőpapíros tepsibe nyújtjuk az egyik felét. Szurkáljuk meg egy villával a tésztánkat és öntsük rá a megpárolt almát. Simítsuk el, majd tegyük rá a második kinyújtott tésztalapot is. A tészta tetejét szurkáljuk meg ismét villával néhány helyen, hogy a gőz el tudjon távozni sütés közben anélkül, hogy elrepesztené a tésztát. Kb. 40-50 percig süssük 180 fokon alul-felül, és amikor szép aranybarnára sült a teteje akkor elkészült a sütink. Miután kihűlt hintsük meg porcukorral és már tálalhatjuk is.

Korhatár: 12 év

2015. február 11. 21:30




KÖZÖSSÉG