szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Íme Steiner Kristóf digitális szakácskönyvének egy lapja
A közismerten vegán sztár számtalan receptje kering a neten, itt egy újabb lap sajátos szakácskönyvéből. Most megismerheted, hogyan készítette el azokat a fogásokat, amivel Hal a tortános vendégeit kápráztatta el, közben pedig bepillantást enged magánéletébe is, személyes élményeket fűzve a receptekhez.

GALÉRIÁÉRT ÉS VIDEÓÉRT GÖRGESS A CIKK ALJÁRA!

RECEPTEK

Batyuban füstölt tofu, sült zöldségekkel

Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor elmegy otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is megterhelő, pláne tisztességes kaja nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, az ételrendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy drága a kaja. Így aztán nálunk már tradíció, hogy ha Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból. Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors, és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb benne viszont mégiscsak az, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról, ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ötletadó összetevők.

• Burgonya – héjában, negyedelve
• Édesburgonya – ugyanígy
• Sütőtök
• Cékla – meghámozva, nyolcadolva (lassabban sül)
• Cukkini – kövér karikákra vágva
• Gomba
• Vörös és lilahagyma – meghámozva, elfelezve
• Fokhagyma – héjában, hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, más néven az ehető mennyországot
• Szejtán szeletek – olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva
• Tofu szeletek – fele-fele arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva
• Zöldfűszerek – nekem ilyenkor télen nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges
• Olívaolaj
• Kókuszzsír

A sütőt 220 fokra melegítjük, és egy alufólia hengerről lefejtjük egy nagyjából fél karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufólia batyura lesz szükség. Magunk elé terítjük a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenjük olajjal, vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztjuk rajtuk a sütnivalóikat, sózzuk, borsozzuk, megpakoljuk a zöldfűszerekkel, és meglocsoljuk őket még egy kis olajjal. A hosszanti végeket összecsípjük, és kicsit behajtogatjuk, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetjük fél centis hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapunk, amin ideális esetben sehol sincsen lyuk. A csomagokat tepsire pakoljuk, és a forró sütőbe toljuk őket 25-30 percre, de ha épp olyanom van, akkor az utolsó öt percre óvatosan kinyitogatjuk a tetejüket, és fedetlenül toljuk vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek. Friss rozskenyérrel tálaljuk, és kínosan ügyeljünk rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra.


Angol pásztor pite szezámmag mártással, gesztenyés kelbimbóval

Mikor Londonban laktunk, időről időre ellátogattunk egy kis vega étkezdébe, amely a város keleti részén, Hackney-ben várja az éhes szájakat. Imádtam, hogy nincsenek fix árak, mindenki becsülete szerint fizet, amennyit jónak lát, oda voltam a kis lelkes csapatért, akik pusztán kedvtelésből végezték a munkájukat, és majd’ megőrültem ezért a bizonyos kajáért, amelyben minden benne volt, amit szeretünk a ˝home made˝fogásokban. A jó hír, hogy mostantól nem kell repülőre, (majd a 38-as buszra) szállni ahhoz, hogy részese legyünk ennek a brit nemzeti csodának: a recept alapján fél óra alatt összedobhatjuk, és mire megterítünk, már kaphatjuk is ki a sütőből a saját Pásztor Piténket.

• 1 nagy szem krumpli, kockákra vágva
• fél sütőtök, kockákra vágva
• fél csésze tejszín, vagy növényi tejszín
• 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 1 nagy fej hagyma, felaprítva
• 1 zellerszár, felaprítva
• 1 padlizsán meghámozva, kockacukor-méretű darabkákra vágva
• 3-4 nagyobb szem a kedvenc gombádból – szintén kockázva
• 1 nagyobbacska kaliforniai paprika, csíkokra vágva
• 1 csésze csicseriborsó – friss, fagyasztott, vagy konzerv
• zöldfűszerek kedved szerint: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, mind finomra aprítva
• 5 evőkanál zsemlemorzsa
• 1 evőkanál ecet
• 1 evőkanál pirospaprika
• olívaolaj
• só és feketebors

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és aprítsuk fel a zöldségeket. Egy lábosban forraljunk vizet egy kis sóval, majd főzzük a krumplit és a tököt, míg meg nem puhul. Ekkor szűrjük le, tegyük vissza a lábosba, adjuk hozzá a tejszínt, egy kis borsot, és egy-két evőkanálnyi zöldfűszert. Villával, vagy botmixerrel keverjük simára, majd tegyük félre. Egy serpenyőben forrósítsunk fel három-négy evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a gombát. Öt perc folyamatos kevergetés után érezni fogjuk, hogy már kezdi betölteni a konyhát a csodás illat. Ekkor adjuk hozzá a zellert és padlizsánt, és a zöldfűszerek maradékát. Sózzuk, borsozzuk, kavarjuk meg alaposan, majd közepes lángon, lefedve főzzük úgy negyed órán át, időnként kicsit megkevergetve. Amikor a padlizsán teljesen megpuhult, ideje a zöldségek után küldeni a borsócskákat, a zsemlemorzsát, és az ecetet. Három perc kavargászás után le is húzhatjuk a tűzről. A zöldségeket kanalazzuk át egy közepes jénaiba, vagy más sütőtálba úgy, majd miután szépen elegyengetjük egy villával, pakoljuk meg őket a krumplipürével, végül alaposan hintsük meg pirospaprikával. Csúsztassuk a pitét a forró sütőbe, majd fél óra után – mikor a teteje már szépen megpirult, a tál pereme pedig bugyborékol, kapjuk ki, és már tálalhatjuk is. Tejföllel, tormával, de akár simán csak saját szaftjával is csodálatosan finom.


Gesztenyés kelbimbó fokhagymás-kakukkfüves mázban

•4 kövér gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1/2 kiló kelbimbó
• 20 dkg gesztenye (ne legyen édesített)
• 3 evőkanál kókuszzsír
• 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
• 1 evőkanál datolyaméz, juharszirup, vagy méz
• só, bors

Kell bimbó? Ha igen, akkor első körben fogjunk egy nagy serpenyőt, és olvassuk fel a margarint, majd ha már aranyló folyóként csordogál, dobjuk rá a fokhagymát, tekerjünk rá egy adag borsot, hintsük meg sóval.
Mikor a sült fokhagymaillat betöltötte a konyhát, hajítsuk bele a gesztenyéket is, és csurgassuk rá a szirupot, majd kínáljuk meg egy kis kakukkfűvel. Fedő alatt, kis lángon pároljuk a gesztiket öt percen át.
Közben forraljunk fel egy kondér vizet sóval, és ha már zubog, dobjuk bele a kelbimbót. (Használhatunk fagyasztottat is, de ha frissel van dolgunk, feltétlen nyessük le a töveket, szabadítssuk meg őket a kevésbé csini levelektől, és alaposan mossuk meg őket.) Újraforrástól számítva nagyjából tíz perc alatt kész van - nem szabad tovább főzni, mert akkor plöttyedt lesz. Amíg megfő, kapjuk le a fedőt a gesztenyéről, és főzzük addig, míg a folyadék szinte teljesen elpárolog, egy kis édes-fokhagymás szirupot hagyva maga után. 
A kelbimbót leszűrés után keverjük össze a kakukkfüves gesztenyével, és egy csinos kis tálba halmozva kínáljuk.

 

Csokoholista torta

Kísérletezem már egy ideje nyers vegán desszertekkel, és megkóstoltam jónéhány híres, nyers-kajára szakosodott reformcukrászat, és étterem süteményét, de azt kell mondanom, ehhez foghatót még nem ettem. Ez a torta több mint luxuskényeztetés: főként kesudióból és datolyából készül. Háromféle csokoládés réteg simul egymásra: az első omlós, kakaós linzerre emlékeztet, a második egy gazdag csokoládéhab, a tetejére pedig mogyoróvajas máz kerül. Mivel nem olcsó mulatság, különleges alkalmakkor készítem. 

Omlós alap
• 150 g magozott datolya
• 100 g natúr kesudió
• 50 g pekándió, vagy dió
• 3 ek kókuszcukor, vagy juharszirup, esetleg datolyaméz
• 3 ek kakaópor
Csokoládékrém
• 3 evőkanál kókuszolaj
• 75 g étcsokoládé, felolvasztva, vagy szigorú nyersevőknek 5 ek kakaópor
• 3 ek kókuszcukor, vagy juharszirup, esetleg datolyaméz
• 200 g magozott datolya
• 200 g kesudió
• 5 ek chiamag
Máz
• A táblából maradt 25 dkg étcsokoládé felolvasztva
• 150 g mogyoróvaj
Tortára fel!

A chiamagokat és csak a krémnek való 20 dkg kesudiót külön-külön beáztatjuk, majd – ha nem kakaóport használok – felolvasztjuk a csokoládét. A tortaalapnak valókat a konyhai robotgépbe dobjuk, és addig pörgetjük a pengét, amíg morzsaállagú masszát kapunk, amit ha az ujjunk közé préseljük, tapad - de nem ragacsos. A morzsát egy csatos tortaforma aljába préseljük egyenletesen. A robotgépet ki sem mossuk, már pakoljuk is bele a lecsöpögtetett kesudiót, a chiamagokat a vízzel együtt, és az összes többi hozzávalót, ami a krémhez szükséges. Addig keverjük-kavarjuk a géppel, amíg sűrű, nutellára emlékeztető krémet kapunk – majd mindezt rákanalazuk a tortaalapra, és szépen elsimítgatjuk. A maradék olvasztott csokiba kanalazuk a mogyoróvajat, alaposan összekeverjük, és ha túl száraz, hozzáadunk egy kis juharszirupot vagy datolyamézet. Ezt kézzel sűrű szirupállagúra keverjük ki az edényben, amiben a csokoládét olvasztottuk, majd megfejeljük vele a tortát. Készen is vagyunk – mehet a mélyhűtőbe éjszakára, de minimum három órára.

GALÉRIA - KRISTÓF A KONYHÁBAN

VIDEÓ A FOGÁSOK ELKÉSZÍTÉSÉRŐL

Korhatár: 12 év

2015. január 29. 21:38




KÖZÖSSÉG