szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
L.L. Junior menüje
Sült libamáj pirítóson, tiszai halászlé, borjúpaprikás kapros, juhtúrós nokedlivel, lángoló tejes pite

Sült libamáj pirítóson


• 0,6 kg hízott libamáj
• 1 fej vöröshagyma
• kevés víz
• 8 szelet toast kenyér
• 2 db tv paprika
• 4 db paradicsom
• 1 db kígyóuborka
• 2 fej lilahagyma
• 1 cs újhagyma
• 1 csipet őrölt bors
• 1 fej fejes saláta

A májat mosd meg. Vágd le róla a hártyát, az ereket, ha van rajta, akkor a zöld, epés részt is. Ha szeretnéd, hogy szép, világos színűre süljön, akkor körülbelül egy órával a sütés előtt áztasd be tejbe vagy hideg vízbe.
A hagymát kockázd fel és olajon dinszteld meg, majd tedd rá a májat. Fedd le, és kezdd el sütni lassú tűzön. Ízlés szerint sózd meg. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy jó-e már, ha még vér folyik belőle, akkor süsd tovább. Ha már puha állagú, és nem folyik semmi belőle, akkor jó, vedd le a gázról. Tedd nagyon óvatosan egy tálba, és a zsírt öntsd rá, így tovább tárolható. Hagyd, hogy kihűljön, és tedd hűtőbe, majd pirítóson, zöld salátával tálald.

Tiszai halászlé


• 2 kg ponty
• 0,10 kg só
• 0,30 kg fűszerpaprika
• 0,60 kg vöröshagyma
• 4 db tv paprika
• 3 db paradicsom
• 2 db halászlé kocka
• 0,40 kg harcsafilé
• 0.40 kg fogas patkó


A halféléket megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk.
A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk. Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. egy órán át lassú forralással főzzük-pépesítjük. A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket kissé besózzuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük a hallét, majd felöntjük 1 l hideg vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, paprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig (puhulásig) főzzük. Kavargatni nem szabad, mert a halhús törékeny, csak az edényt rázogassuk! A kész levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a halhús.

 

Borjúpaprikás kapros, juhtúrós nokedlivel


• 1,2 kg borjúhús
• 0,2 kg sertészsír
• 0,35 kg vöröshagyma
• 1 fej fokhagyma
• fűszerek ízlés szerint (só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, csemege fűszerpaprika)
• 0,5 l tejföl 20%
• 0,5 kg finomliszt
• 2 dl vörösbor


A nyersanyagok előkészítése után az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk a sertészsírban, ha megpirult tűzről lehúzva fűszerpaprikát keverünk hozzá, belerakjuk a kockára vágott borjúhúst majd tűzre vissza rakva kissé megpirítjuk, beleöntjük a vörösbort és mérsékelt lángon készre főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Közben elkészítjük a galuskát.

Kapros-juhtúrós galuska

• 2 db tojás
• 25 dkg finomliszt
• 1 csipet só
• 5 dl víz
• 1 ek vaj
• 1 csokor kapor
• 20 dkg juhtúró
• 1 dl tejföl

 

Egy tálba beleütjük a tojásokat, megszórjuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként annyi vizet, amennyit felvesz. A tészta ne legyen túl kemény, inkább kicsit lágyabb. Lobogó vízbe szaggatjuk a tésztát, és kifőzzük. A leszűrt galuskára egy evőkanál vajat teszünk, jól összeforgatjuk, hogy egyenletes bevonatot képezzen rajta. Rámorzsoljuk a juhtúrót és az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük.
Tálalás előtt langyos tejföllel meglocsoljuk a tetejét.

 

Lángoló tejes pite


• 15 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 4 tojás
• 30 dkg liszt
• 1 liter tej
• csipet só
• vaj a tepsi kikenéséhez
• sárgabaracklekvár
• pálinka a flambírozáshoz
• friss gyömbér
• őrölt fahéj


Az egész tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet. Egynemű tésztává keverjük. Egy nagyobb tepsit (pl. gáztepsi) alaposan kikenünk vajjal, és a keveréket beleöntjük. Előmelegített sütőben először nagyobb hőmérsékleten (190 fok, 10 perc) majd alacsonyabb hőmérsékleten (170 fok, 40 perc) szép pirosra sütjük. Négyzet alakúra vágjuk, gyömbérrel és fahéjjal ízesített baracklekvárral tálaljuk és meghintjük porcukorral, egy kis pálinkával flambírozzuk.

Korhatár: 12 év

2015. január 23. 21:38




KÖZÖSSÉG