szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Hevesi Kriszta menüje
Grillezett osztriga, sáfrányos királyrák leves, csirke tikka masala basmati rizzsel, mézes sült füge

 Grillezett osztriga


• 12 db osztriga
• 5 dkg lágy vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál liszt
• 1 kis csomó petrezselyem
• só és fekete bors
• 1 zacskó durva só (az osztriga sütéséhez)


Az osztrigákat a kagylók lapos oldalával felfelé egy nagy fazékba fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a fazék alját elfedi, és mérsékelt hőfokon, fedő alatt addig gőzöljük, míg az osztrigák kinyílnak (kb. 2 perc).
A lábast levesszük a tűzhelyről, és az osztrigát hagyjuk kihűlni. A grillsütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük. A vajat egy kis csészében szétnyomkodjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd összekeverjük a vajjal és a liszttel. A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük, és 2–3 evőkanálnyit összeaprítunk belőle. Egy kevés sóval és sok borssal a vajhoz adjuk. Egy tepsit félig megtöltünk durvaszemű sóval. Az osztrigákat kinyitjuk, és a lét egy csészébe öntjük. Az osztrigahúst kivágjuk és belekanalazzuk a mélyebb kagylóhéjakba; a laposabbakra már nem lesz szükségünk. A kagylókat jól belenyomjuk a sóba, hogy szilárdan álljanak, ráöntjük a húsra a félretett levet, és befedjük a fűszeres vajjal.
1–2 percig grillezzük, amíg a teteje enyhén megpirul. Négy tányérra elosztjuk, és azonnal tálaljuk.

Sáfrányos királyrák leves


• 1 csipet sáfrány
• 225 dkg királyrák
• 1 ⅔ dl fehérbor
• 1 szál hosszában félbevágott, vékonyra szeletelt póréhagyma
• 1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
• 1 evőkanál vaj
• 3 dl zsíros főzőtejszín
• 1 evőkanál kukoricaliszt
• 2 evőkanál víz
• 2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
• bors, só

A rákokat és egy kevés fekete borsot vastag fenekű, nagy lábosba tesszük, ráöntjük a bort és egy kevés vizet és befedve, nagy lángon 4-5 percig főzzük. Amikor már eléggé kihűlt, a rákokat kiszedjük a héjukból, a folyadékot a főzőlébe csurgatva. A főzőlevet muszlinnal bélelt szűrőn áteresztve annyi vízzel egészítjük ki, hogy 1 liter legyen a folyadék. A vajat vastag fenekű serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, a póréhagymát, befedjük, és időnként megkeverve üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a királyrák főzőlevét és a sáfrányt. Felforraljuk, csökkentjük a hőfokot, és 15-20 percig gyöngyözve főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Hozzáadjuk a tejszínt, éppen csak felforraljuk. Belekeverjük a levesbe az előzőleg 2 evőkanál vízben elkevert kukoricalisztet, és 2-3 percig gyakran megkeverve, szép lassan főzzük. Beletesszük a rákokat, és 2-3 percig tovább főzzük, hogy jól átmelegedjen. Megkóstoljuk, és ha szükséges még fűszerezzük. Közé keverjük az aprított petrezselymet, és a levest előmelegített tányérokba merve tálaljuk.
 

Csirke tikka masala basmati rizzsel


• 80 dkg csirkemell
• 3,5 dl natúr joghurt
• 5+2ek. tandoori fűszerkeverék
• 1/2 citrom leve
• 2 dl tejszín (vagy joghurt)
• 700 g hagyma (kb. 8 db közepes vagy 3-4 nagyobb)
• 6 ek. olaj
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 2 tk. reszelt friss vagy 1 tk. szárított gyömbér
• csili ízlés (és csípősség) szerint
• 1 ek. római kömény
• 1 tk. mustármag
• 2 tk. őrölt koriandermag
• 2 ek. garam masala
• 3 tk. kurkuma
• 3,5 dl paradicsompüré (passata)
• 1 kis sűrített paradicsom konzerv
• só
• 1 tk. görögszéna


Először pácold be a húst. Vágd föl kockákra, és 3,5 dl natúr joghurt, 5 evőkanál tandoori fűszerkeverék, fél citrom leve és kb. 1 evőkanál só társaságában tedd hűtőbe legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára.
Miután a hús eleget pihent a joghurtos-fűszeres pácban, itt az ideje, hogy elkészítsd a sűrű, fűszeres szószt. Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, reszeld le a gyömbért és készítsd a kezed alá a fűszereket. Egy nagyobb lábasban közepes tűzön, időnként megkeverve, kb. 8-10 perc alatt párold meg az apróra vágott vöröshagymát. Akkor jó, ha éppen elkezd fonnyadni, de még nem sárgul. Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért, és pirítsd még 1-2 percig. Attól függően, hogy milyen csípősen szereted, ilyenkor adj hozzá 1-4 db apróra vágott csilipaprikát. Keverd hozzá az egész római köményt, mustármagot, és pirítsd további egy percig. Végül az őrölt fűszerek jönnek, a garam masala, a kurkuma és még 2 evőkanál tandoori fűszerkeverék, ezekkel legfeljebb fél percig pirítsd. Öntsd föl egy kevés vízzel (max. 1/2 dl), és párold 1-2 percig. Add hozzá a paradicsomot: én 1 kisebb üveg passzírozott paradicsomot (passata) és 1 kisebb konzerv sűrített paradicsomot használtam, de ezek arányát tetszés szerint változtathatod. Ekkor jön bele ízlés szerint kb. 1,5 evőkanál só. Főzd a paradicsomos szószt kb. 15 percig, amíg a hagyma jó pürés lesz, közben időnként öntsd fel egy kis vízzel. A 15 perc alatt kb. 2-3 dl vizet vesz fel, de ezt ne egyben öntsd rá, hanem apránként, ahogy a pörkölttel szokás. Ennél a pontnál ízlés szerint pürésítheted egy botmixerrel. Ha nem bántod, akkor sokkal rusztikusabb lesz, érezni benne a hagymadarabokat. Ekkor tedd bele a bepácolt húst a fűszeres joghurttal együtt. Jól keverd el és főzd 15-20 percig, a húskockák méretétől függően, amíg teljesen átfőnek. Ha nagyon besűrűsödne, egy kis vízzel öntsd fel, de összességében azért sűrű szószt kell kapnod. A végén adj hozzá 2 dl tejszínt vagy joghurtot, keverd el és egyszer forrald fel.

Basmati rizs tökéletes főzése
Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst tudsz főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol. Mosd meg jól a rizst hideg vízben. Öntsd fel vízzel, kevergesd el, amíg a víz tejszerű nem lesz, és öntsd le a folyadékot. Ismételd meg legalább háromszor, ezzel eltávolítva a keményítő egy részét, hogy ne tapadjanak a rizsszemek. Áztasd be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
Egy közepes edényben forralj fel vizet és sózd ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire szereted puhán a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez viszonyíts, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz harapható, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. Szűrd le a rizst, és öntsd az edénybe a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon várd meg, amíg a víz ismét felforr, ekkor tegyél rá fedőt, és vedd le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverd a rizst! Főzd 11 percig, majd kapcsold le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyd 5 percig pihenni.

Basmati rizs főzése egyszerűen
Az egyszerű főzési mód esetében a basmati rizst főzd úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.
Egy nagy lábasban forralj fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózd. Amikor a víz forr, öntsd bele a rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni vagy megmosni, ezért is olyan egyszerű. Vedd a lángot a legkisebbre, fedd le az edényt és főzd 11 percig.
11 perc után szűrd le egyszerűen, mintha főtt tésztát szűrnél. Azonnal tálald. Az eredmény finom, illatos basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.
 

Mézes sült füge

• 12 füge
• 1 darabka fahéj
• 4 evőkanál méz
• 2 szem szegfűszeg
• 1 ág citromfű

A fügéket megmossuk, és óvatosan keresztbe bevágjuk őket, úgy hogy az aljuk egyben maradjon. Két deciliter vizet felforralunk, hozzáadjuk a fahéjat, a mézet, a szegfűszeget és a citromfű ágat. Kis lángon 5 percig főzzük. A bevagdalt fügéket hőálló tálba tesszük, és ráöntjük a mézes szirupot. Előmelegített sütőben, 180 C-on, lefedve kb. 15 percig sütjük. Vaníliafagylalttal tálaljuk.
 

Korhatár: 12 év

2015. január 21. 21:48




KÖZÖSSÉG