szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Hien menüje
Tapas falatkák, Chillis guacamole, Gazpacho leves, Vega Paella, Gambas Pil Pil, málnás katalán krém

Tapas falatkák

Serranói sonka sült zöldséggel
• 50 dkg palizsán
• 10 dkg serranói sonka
• 2 db piros kaliforniai paprika
• 4 db paradicsom
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál citromlé
• só, bors

Mosd meg, majd vágd ketté a paprikákat és a padlizsánt. Negyedeld fel a hagymát és a paradicsomot, majd pakolj mindent egy tepsibe és locsold meg az olívaolajjal. A tepsit rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre, és ha megsültek a zöldségek, a tepsit tedd félre, hogy a zöldségek kihűljenek. Míg a zöldségek sülnek, tépkedd a sonkát kisebb darabokra, és ha szereted, rövid ideig pirítsd, majd hűtsd ki. Ha a zöldségek kellőképpen lehűltek, hámozd meg és vágd kisebb darabokra őket. A zöldségeket pakold egy edénybe, ha szükséges, adj hozzájuk még egy kevés olajat, aztán csöpögtesd meg őket citromlével, és fűszerezd sóval, borssal. Utolsó lépésként add hozzá a sonkát. Hidegen tálald.

Tonhalas-uborkás szendvics
• 20 dkg konzerv tonhal
• 5 dkg ringli
• 1 evőkanál ecetes kapribogyó
• néhány ecetes uborka
• 1 db tojás sárgája
• 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 6 db salátalevél
• zsúrkenyér
A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.
 

Chillis guacamole


• 2 db érett avokádó
• 1 db lime (leve)
• 1 db paradicsom
• ½ fej hagyma
• 2 szál friss koriander
• chilis olívaolaj
Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald.
 

Gazpacho leves


• 7 nagy paradicsom
• 1 uborka
• 4 zöld húsú paprika
• 1 fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál olaj
• 1 evőkanál ecet
• 1 evőkanál vágott petrezselyem
• 1 evőkanál vágott zellerlevél


A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kimagozzuk, és mindkettőt a paradicsomhoz hasonló kockákra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A kockákra vágott zöldségekből félreteszünk 4 evőkanálnyit, a többi zöldséget mixerben péppé zúzzuk. A pépet leveses tálba öntjük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel, a zellerrel, sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk. A levest legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a félretett zöldségkockákat, és tányérokba szedve kínáljuk.

Vega Paella



• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 db vöröshagyma
• 1 db piros kaliforniai paprika
• 1 db sárga kaliforniai paprika
• 0.5 db édeskömény
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• 0.25 kiskanál fűszerpaprika (lehetőleg füstölt)
• 0.5 kiskanál kurkuma
• 0.25 kiskanál Cayenne-bors
• 15 dkg paella rizs
• 1 dl sherry
• 1 csipet sáfrány
• 4.5 dl zöldségalaplé
• 10 dkg zöldborsó
• só
• 12 db koktélparadicsom
• 5 db articsóka (konzerv)
• 3 evőkanál fekete olajbogyó
• 2 evőkanál durvára vágott petrezselyem
• 4 gerezd citrom


Egy paellasütőben vagy laposabb serpenyőben felhevítjük az olajat, néhány percig pároljuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott kétféle paprikát és az édesköményt, és közepes lángon puhára pároljuk (kb. 6 perc). Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is, egy percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a fűszerpaprikát, a kurkumát és a Cayenne-borsot, és alaposan összekeverjük.
Hozzákeverjük a rizst, majd 2 perc után a sherryt, és megszórjuk a sáfránnyal. 1 percig forraljuk, majd hozzáadjuk az alaplét, a zöldborsót és egy kevés sót. Lassú tűzön, fedő és kevergetés nélkül addig forraljuk, míg a folyadék nagy részét fel nem szívja a rizs. A tűzről levéve ízlés szerint sózzuk, majd megszórjuk a félbevágott paradicsommal, articsókával és olajbogyóval, és alufóliával letakarva 10 percig állni hagyjuk. Friss petrezselyemmel megszórva, citromgerezdekkel tálaljuk.

Gambas Pil Pil



• 125 ml olívaolaj
• 200 g vaj
• 15 gerezd fokhagyma
• paprika
• paradicsom
• petrezselyem
• 500 g rák
• 175 ml száraz fehér bor
• só, bors
• 10 db chili paprika


Olívaolajon és a vajon megfuttatjuk a fokhagymát, belerakjuk a nagy darabokra vágott paprikát, aztán a cikkekre vágott paradicsomot, aminek lehúzzuk a héját (Ha forró vízbe dobjuk, könnyen le lehet húzni a héját). Aztán megy rá a petrezselyem, majd a tisztított rák. Sózzuk, borsozzuk. A chilinek a magját kikaparjuk, apróra vágjuk és ezt is a zöldségekhez adjuk. Amikor forrni kezd, hozzáöntjük a bort. Körülbelül 3-4 perc alatt elkészül.

Málnás katalán krém

• málna
• 5,5 dl kész vaníliapuding
• 1/4 kiskanál vanília-aroma
• 6 evőkanál kristálycukor (lehetőleg barna)

Oszd a gyümölcsöt 4 részre, tedd négy 15 cm átmérőjű, hőálló tálkába. Egy tálban keverd össze a pudingot a vanília-aromával, majd kanalazd a gyümölcsre. Óvatosan szórjál mindegyik adag pudingra 1,5 evőkanál cukrot, hogy a tetejét befedje. Tedd a tálakat sütőlapra, és felső lángon (grillállásban) grillezd a tetejét 5-6 percig. Vigyázz, nehogy megégjen a cukor! Ha a cukor elolvadt, vedd ki a tálakat a sütőből, hagyd őket kihűlni, majd tedd 2 órára a hűtőbe.

 

Korhatár: 12 év

2015. január 16. 21:37




KÖZÖSSÉG