szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Erdélyi Mónika menüje
Tejszínes, fűszeres almaleves, kacsamell narancsmártással és káposztás cvekedlivel, csokitorta.

Tejszínes, fűszeres almaleves


• 70 dkg alma
• 7 dl víz
• 5 dkg méz
• 3 szem szegfűszeg
• 2 dkg vaj
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál margarin
• 1 kis darab gyömbér
• 1 mokkáskanál fahéj
• 1 mokkáskanál koriandermag
• 1 dl tejszín
• só

Egy alkalmas lábosban kezdd el hevíteni a vajat, majd, ha megolvadt, keverd el benne a fűszereket, utána öntsd fel a vízzel. Az almát reszeld le egy tálba, és keverd el a mézzel, majd add a fűszeres vízhez, keverd össze, és főzd addig, amíg teljesen puha nem lesz.

Kacsamell narancsmártással és káposztás cvekedlivel


• 2 db kacsamell
• 2 db narancs
• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1/2 dl narancslikőr
• 1/2 dl tejszín
• 2 ek. narancslekvár
• 2 ek. olaj
• 2 ek. cukor
• 2 ek. keményítő
• 1 ek. citromlé
• 8 dkg vaj
• 1 db csirkehús-leveskocka


A narancslekvárt, az egyik narancs levét, és a likőrt elkeverjük. A kacsamell bőrét beirdáljuk, sóval, borssal, áttört fokhagymával, előbbi kevert lekvárral és kevés narancslikőrrel bedörzsöljük a húst. 2,5-3 órát pácoljuk hűtőben. Majd forró olajjal kikent tepsibe tesszük bőrrel lefelé, és 200 fokon sütjük 15 percet. Utána megfordítjuk és felszelt répákat, hagymát, narancshéjat tesszünk mellé, így sütve további 15 percet.
A leveskockából készítek 2 dl húslevest, a páclével együtt a kacsára öntjük és 25 perc alatt készen is van.
Karamellizált cukorhoz vajat, a másik narancs levét, a kacsa pecsenyelevét adjuk, átforraljuk. A tejszínt keményítővel összekeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást, citromlével csepegtetjük, végül a sülttel tálaljuk.

Káposztás cvekedli

• 1 kg lebbencstészta
• 5 dkg zsír vagy 3 ek olaj
• 2 kg fejeskáposzta
• só, bors

A tésztát kifőzzük, leszűrjük. A káposztát lereszeljük, sózzuk, majd egy órányit állva hagyjuk. Ezután kicsavarjuk és egy lábasban felhevített zsiradékban állandóan kevergetve puhára pirítjuk, borsozzuk. A tésztát összekeverjük a megpirított káposztával.

Csokitorta


A tésztához:
• 20 dkg liszt
• 1/2 csomag sütőpor
• 1 púpozott ek kakaópor
• 20 dkg cukor
• 4 egész tojás
• 1/2 dl étolaj
A krémhez:
• 2 dl tejszín
• 10 dkg étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 15 dkg porcukor

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, az olajjal és a langyos vízzel. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a cukros-tojásos-olajas-vizes keverékhez adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt helyezünk, és beletöltjük a tésztát. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük, majd kis hűlés után kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kihűtjük. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínt felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét, és hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral. A teljesen kihűlt csokis tejszínt habverővel felverjük, és a vajas krémmel összekeverjük. A tortát 2 lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Hagyunk a tetejére és az oldalára is a krémből. Ezután jól behűtjük.


 

Korhatár: 12 év

2015. január 14. 21:37




KÖZÖSSÉG