Francia hagymaleves
• 2-3 nagyobb vöröshagyma
• 1 szál póréhagyma
• 2 marhahúsleves kocka
• olívaolaj
• 2-3 babérlevél
• só, bors, majoránna
• őrölt szerecsendió-ízlés szerint
• 2 dl tejszín
• 1,5 l víz
• kevés keményítő vagy liszt a sűrítéshez
A tálaláshoz:
• reszelt trappista sajt
• fokhagymás olajjal pirított zsemlekockák vagy kis kenyérszeletek pirítva
A vöröshagymákat megtisztítjuk, nem túl vékony félkarikákra vágjuk. A pórét szintén megtisztítjuk, a zöld végével együtt felkarikázzuk. Egy fazékban a hagymát olívaolajon folytonosan kevergetve megdinszteljük, de úgy, hogy ne barnuljon. (Félidőben tesszük bele a póréhagymát!)
Ha a hagyma már jól összeesett, felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockákat, a babérlevelet, a borsot, egy csipet majorannát, őrölt szerecsendiót, és ha még kell, akkor sót is. Addig főzzük, míg a hagyma megpuhul. Mikor a hagyma puha, a keményítős (lisztes) tejszínnel behabarjuk, és jól átforraljuk.
Kacsasült hagymás törtburgonyával
• 6 kacsacomb
• só, bors
• 30 dkg kacsazsír
• 1-2 kk kakukkfű
• 4-5 babérlevél
• 2 ág rozmaring
A kacsacombokat előző este sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, rozmaringlevéllel (az ágról tépkedjük le a leveleket) és az összemorzsolt babérlevéllel. A bepácolt húst éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a húsokról a pác nagy részét töröljük le, majd helyezzük egy magasabb falú tepsibe, és annyi zsírt tegyünk rá, hogy ellepje a húst. A kacsát 6 óra alatt, 110 °C fokos sütőben alsó-felső sütési módon süssük puhára. Sütés közben nem kell lefedni a kacsát. Ha nagyon sok a zsír a tetején, akkor merjük le róla, annyi maradjon, hogy a húst ellepje. Félidőben a kacsát fordítsuk meg. A sütés utolsó fél órájában a zsír nagy részét merjük le, és 180-200 °C-on pirítsuk, amíg a kacsa szép piros nem lesz.
Hagymás törtburgonya:
• 2 ek olaj
• 2 db vöröshagyma
• 1 kk fűszerpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kg burgonya
• só, bors
A tisztított, hasábokra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és felöntjük vízzel. A puhára tört burgonyáról leöntjük a vizet, és összetörjük. Hozzákeverjük a hagymát és belereszeljük a fokhagymát.Ízesítjük sóval, borssal.
Francia krémes
• 50 dkg fagyasztott leveles tészta
A krémhez:
• 7 tojás
• 8,4 dl tej
• 14 dkg liszt
• 21 dkg cukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 2 csomag zselatin
A tejszínhabhoz:
• 5 dl habtejszín
• 2 csomag vaníliás cukor
• 3 kanál porcukor
• 1 csomag zselatin fix
A fagyasztott leveles tésztát felengedjük. Két lapot nyújtunk belőle tepsi nagyságúra (40x24 cm). 10-15 perc alatt külön-külön megsütjük a lapokat. A krémhez kettéválasztjuk a tojásokat. A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük a cukor 2/3-ával, és félretesszük. A maradék cukrot a tojások sárgájával, a liszttel, a vaníliás cukrokkal és a tej 1/3-ával kikeverjük. A többi tejet felforraljuk. Mikor felforrt a tej, folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos-lisztes krémet, és olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény aljától. Félrehúzzuk a tűzről, és beleforgatjuk a tojáshabot. A zselatint 8 kanál vízzel felmelegítjük, és a krémhez adjuk. A krémet még forrón rákenjük az egyik lapunkra, és kihűtjük. Ha kihűlt, a tejszínhabot felverjük a zselatin fix-szel a csomagoláson látható utasítások szerint. A tejszínhabot a krém tetejére kenjük. A második lapot egyforma kockákra vágjuk, és rácsúsztatjuk a tetejére. Pár órára hűtőbe tesszük.
Korhatár: 12 év
2015. január 9. 21:39