szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Zsidró Tamás menüje
Tepertőkrémes májas bejgli, kakaspörkölt nokedlivel, diós-lekváros bejgli

Tepertőkrémes májas bejgli


Tészta

• só
• 2 ek tejföl
• 1,2 dl olaj
• 2 tojássárgája
• 50 dkg finomliszt
• 2 dkg élesztő
• 2 dkg kristálycukor
• 1 dl tej
• 1 tojás

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztbe a kezünkkel mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, az olajat meg a tejfölt. A tésztát pici sóval ízesítjük, összegyúrjuk, és cipóvá formázva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a kihűlt töltelékkel, szorosan feltekerjük, a végeket pedig gondosan lezárjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. A tekercset bekenjük tojással, és megszurkáljuk a tetejét. Félórát pihentetjük, ismét átkenjük a tetejét, s újra megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson, a sütőben ne repedjen meg a tésztánk. A bejglit 150-160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük.

Töltelék:

• majoránna
• 1 dl olaj
• só, bors
• 50 dkg csirkemáj
• 2 vöröshagyma
• 10 dkg tepertő
• 1 db főtt tojás
• 5 db csemegeuborka
• 1 kk mustár


A hagymát szeletekre vágjuk, a májat csíkokra vagdossuk. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a májat. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, majd hirtelen tűzön csak addig sütjük, amíg minden oldala megpirul egy kicsit. A töpörtyűt, uborkát, főtt tojást húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a mustárral. Ízlés szerint sózzuk.
 

 Kakaspörkölt nokedlivel



• 2-3 ek paprikakrém
• 5 paprika
• 5 paradicsom
• só
• 20-30 dkg pirospaprika

• 10 dkg fokhagyma
• 40 dkg zsír
• 80 dkg vöröshagyma
• 3 kg kakas

 

 

Nem aprózzuk el, veszünk egy egész kakast. Megtisztítjuk, a mellét két-három darabba vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyát egészben hagyjuk. A vöröshagymát a sertészsíron megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, fölengedjük 1-2 deci vízzel, és kiforraljuk. Ezután beledobjuk a kakasdarabokat, sóval, darált paprikakrémmel ízesítjük, majd fokhagymát meg összevágott fehérpaprikát adunk hozzá. Fedő alatt, türelmesen pároljuk jó négy órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. A folyadékot közben pótoljuk, nehogy leégjen. A kockára vágott paradicsomot csak a végén tesszük bele, mert a sav nem engedi puhulni a húst.

Nokedli

• 50 dkg liszt
• 1 tojás
• só
• olaj vagy zsír


A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel kavarjuk össze, hogy könnyen keverhető massza legyen. Lobogó, sós vízbe - amibe tehetünk 1 evőkanál olajat is - szaggatjuk, egyszerre inkább kevesebbet. Kb. 10 percig forraljuk, közben többször megkeverjük, nehogy az alján leragadjon. Ha feljön a tetejére, leszűrjük a nokedlit, leöblítjük. Lecsöpögtetve elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal.

 

Diós-lekváros bejgli

 
• 1 egész tojás
• 30 dkg margarin
• 1 bögre tej
• 1 kanál cukor
• 30 dkg dió
• ízlés szerinti lekvár
• 2 dkg élesztő
• 30 dkg finomliszt
• 1 egész tojás sárgája


A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukorral. 1 tojást adunk hozzá és kb. 30 dkg lisztet, de nem mérjük, hanem gyúrás közben adagoljuk hozzá, hogy ne ragadjon a tészta, de könnyű legyen.
Hozzáadunk 10 dkg margarint és cipóra formáljuk, majd kinyújtjuk. Rákenjük a sárgabaracklekvárt, majd annak a tetejére a darált diót. A végeit visszahajtjuk és betekerjük. Villával megszurkáljuk a tetejét és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük.

Korhatár: 12 év

2015. január 7. 21:36




KÖZÖSSÉG