szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Cseke Katinka menüje
Mücver, sült bárány bulgurral és pitával tálalva, török vaníliapuding

Mücver (török zöldséges lepényke)


• 15 dkg zsenge cukkini
• 10 dkg csiperkegomba
• 1 póréhagyma fehér része
• 5 dkg feta sajt
• 2 evőkanál finomliszt
• ½ teáskanál sütőpor
• 1 dl natúr joghurt
• 1 egész tojás
• 1 csokor petrezselyem zöld, apróra vágva
• só, bors – ízlés szerint

A cukkinit és a gombát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát apróra felkockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. Egy nagyobbacska tálban elektromos habverővel összekeverjük a joghurtot a tojással, belemorzsoljuk a feta sajtot, majd hozzáadjuk a sütőporral elegyített lisztet, a sajt sótartalmától függően óvatosan sózzuk és bátran borsozzuk, beleforgatjuk a hagymát és a reszelt gombát, cukkinit, végül hozzáadjuk az élénkzöld petrezselymet. A palacsinta tésztájához hasonló, színes, csíkos masszát kapunk. Egy nagy tepsit beborítunk sütőpapírral, vékonyan megkenjük olívaolajjal. Egy evőkanál segítségével, kb. 5 cm-es, közelítőleg kerek halmocskákat biggyesztjük egymástól min. 1,5-2 cm-es távolságra, mert sütés közben felfelé és oldal irányban is növekedésnek indulnak. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd 12-15 perc elteltével, mikor a szélük kezd aranybarna színt ölteni, a tetejük pedig fényes sima, már alig remegős, kivessük, és egy lapáttal gyorsan mindegyiket megfordítjuk, majd még kb. 5 percre visszatoljuk pirulni. A fenti mennyiség 2 tepsire, kb. 32-34 db-ra elegendő. A kész mücvereket, ha tudjuk, melegen tartjuk, de langyosan, sőt másnap, hidegen is igen ízletes apróság. Salátával, joghurtos öntettel akár könnyű vacsora, de előétel is lehet, sütőben, mikróban újramelegíthető.

Sült bárány bulgurral és pitával tálalva


• 2 kg báránycomb
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 10 dkg pancetta (húsos szalonna)
• 1,5 dl olívaolaj
• 4 dl száraz fehérbor
• rozmaring

 

A báránycombot letisztítjuk, a lábszárcsontot levágjuk, és a húst éles késsel beirdaljuk. Két ág rozmaring leveleit a fokhagymával és az apróra vágott szalonnával pépesítjük. A masszát sózzuk, borsozzuk, és alaposan bedörzsöljük vele a báránycombot. A vöröshagymát feldaraboljuk, olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, és erre helyezzük a húst. A combot is meglocsoljuk olívaolajjal, és 230°C fokon 15 percig sütjük.
Ezután meglocsoljuk 2-3 dl borral, öntünk alá kevés vizet, és 180°C fokon 1,5-2 óra alatt megsütjük. Ha a pecsenyelé kezdene odaégni a sütőben, öntsünk rá kevés vizet. A kész bárányt tálalóedényre helyezzük, meglocsoljuk a szafttal, és szeletelés előtt 10 percet pihentetjük.

Párolt bulgur

• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 bögre bulgur
• só
• fél evőkanál szárított zöldségkeverék

Az olajon lepirítjuk a bulgurt, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Sózzuk, ízesítjük a zöldségkeverékkel, és fedő alatt kb. 15 percig puhára pároljuk. Gyakorlatilag pont úgy készül, mint a klasszikus párolt rizs. Pitát vásárolhatunk készen bármely török étteremben.

Török vaníliapuding

 

• fél l tej
• 2 tojássárgája
• 1 ek étkezési keményítő
• 1 vaníliarúd kikapart belseje
• 3-4 ek cukor

 

Tojássárgáját a cukorral kikeverjük, kevés tejet adunk hozzá, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. A végén a többi tejet, kis lángon összefőzzük, de nem forraljuk. Vízzel kiöblített formákba töltjük és kihűtjük.
A tetejére cukrot karamellizálhatunk.

 

 

Korhatár: 12 év

2015. január 5. 21:38




KÖZÖSSÉG