szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Hajdú Péter menüje
Malac kocsonya házi kenyérrel, tejszínes-petrezselymes burgonyaleves pirítóssal, sajttorta gyümölcsvelővel

Malac kocsonya házi kenyérrel



• 3 db sertés köröm
• 1db köröm
• 4db fül
• 2kg első sovány csülök
• 3 tk egész bors
• 7db nagy fokhagyma gerezd
• 2 db sárgarépa
• 2 db egész vöröshagyma
• só
• kb 5 liter víz

 

A hozzávalókat megtisztítjuk, megmossuk. Hideg vízben feltesszük főni. Ha felforr, lehabozzuk, beletesszük a fűszereket, és 5-6 órán át főzzük. Akkor van kész, ha a csülökcsontot könnyedén el tudjuk távolítani. Leszűrjük, kb. fél órát pihentetjük. A zsírt a tetejéről leszedjük. A csülköt kicsontozzuk, és egyenlő arányban elosztjuk a tálakban. Ráöntjük a levet és hűtőben kidermesztjük.

Házi kenyér (4 rúdhoz):


• 2 kg bl 80-as búzakenyér liszt (fehér)
• 2db élesztő
• 2 evőkanál só
• 2dl zsiradék (vaj, olaj, olívaolaj)
• 4dl langyos tej
• kb 6dl víz

A hozzávalókat a robotgép keverő táljába tesszük, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejet, és annyi vizet, amennyit felvesz (kb. 6dl). Alaposan összedagasztjuk. Puha tésztát kapunk, ami nem ragacsos. Kivesszük a keverő tálból, kézzel átgyúrjuk cipó formájúra, majd visszatesszük a keverőtálba (az aljára kevés lisztet szórunk). A tetejét is kevés liszttel megszórjuk, és lefedjük konyharuhával vagy folpackal és langyos helyen kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, lisztezett asztalra tesszük a tésztát, vízszintesen kicsit kinyújtjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Egyenként rúd alakura formázzuk (lehet kerek is), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét vékonyan bevágjuk, és újból langyos helyen kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, előtte kevés vízzel meglocsoljuk, majd 180C-on 30 percig sütjük. Ha elkészült kivesszük, és kevés vízzel ismét meglocsoljuk.

 

Tejszínes-petrezselymes burgonyaleves pirítóssal


• 50 g fodros petrezselyem, szár nélkül
• 3 gerezd fokhagyma
• 300g burgonya megmosva
• 1db salotta hagyma, finomra vágva
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 szál friss kakukkfű
• 500 ml sötét csirkealaplé
• 100 ml sűrű tejszín
• tengeri só, frissen őrölt bors


Sötét csirkealaplé: Csirke farhátat 200C-os előmelegítetett sütőben 20 percig, gyakran forgatva pirítjuk. A zsírt leöntjük róla. Fazékba tesszük, felöntjük kb. 5 liter vízzel, hozzáadunk 3 negyedre vágott hagymát, 2 nagy karikára vágott sárgarépát, 4 szál karikára vágott szár zellert, 1 kis fej fokhagymát félbevágva, 1 szál kakukkfüvet, tengeri sót. Felforraljuk, leszedjük a habját, majd kis lángon gyöngyözve 4-5 órát főzzük. Átszűrjük, hűtjük. Hűtőben 3 napig eláll, mélyhűtőben 3 hónapig.

A petrezselymet forrásban lévő vízben 2 percig blansírozzuk (előfőzzük), majd leszűrjük. Lecsepegtetjük, majd szorosan konyharuhába csavarjuk, hogy kipréseljük belőle a maradék vizet. Nagyon finomra aprítjuk, félre tesszük. A fokhagymát forrásban lévő vízben 30 másodpercig blansírozzuk. Lecsepegtetjük és újra blansírozzuk. (a fokhagyma íze megmarad, de csípőssége elvész). Összezúzzuk. A sütőt előmelegítjük (180fok), tengeri sót terítünk a tepsi aljára, és a nedves burgonyát megforgatjuk benne. Kb. 45 percig sütjük, vagy amíg meg nem puhul. Hagyjuk kissé kihűlni, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval áttörjük, félretesszük. A salottát kakukkfűvel az olajon megdinszteljük, hozzákeverjük a burgonyát és a zúzott fokhagymát, majd 1-2 percig kevergetjük. Fokozatosan hozzákeverjük az alaplét (mintha rizottót készítenénk) így a leves selymes állagú lesz. Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. A leves elkészült, pirítóssal tálaljuk.

 

Petrezselyem habot készítünk:  A tejszínt felverjük, sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk az apróra vágott petrezselymet. A levest tányérba szedjük és galuska vagy gombóc formájában beletesszük.

Bőrös sertéskaraj baconos savanyú káposztával, petrezselymes fehérbabbal


• 1kg kicsontozott bőrös sertéskaraj (rövid karaj)
• 500g savanyú káposzta
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1db vöröshagyma felszeletelve
• 80g bacon szalonna kockára vágva
• 800 ml sötét csirkealaplé
• 1 csokor petrezselyem zöld
• tengeri só frissen őrölt bors
• 1 evőkanál vaj

A sütőt előmelegítjük 200C-ra. Egy nagyobb serpenyőt felhevítünk. A sertés karajon a bőrt sűrűn beirdaljuk és bőrével lefelé, a serpenyőbe tesszük. Így a bőr ropogósra sül. A karajt megfordítjuk és körbesütjük. A húst bőrével felfelé a tepsibe fektetjük és megszórjuk tengeri sóval. 30 percre az előmelegített sütőbe tesszük, ezután 180C-ra állítjuk és még 30 percig sütjük (közben nem locsoljuk). Ezalatt a savanyú káposztát hideg vízben leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. Nagyobb lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és a hagymát kis lángon dinszteljük, hogy egy kis színt kapjon. Hozzáadjuk a szalonnát, és kb. 3 perc alatt ropogósra pirítjuk. Hozzákeverjük a káposztát, felöntjük alaplével, és megszórjuk frissen őrölt borssal. Felforraljuk, majd lefedjük és kis lángon gyöngyözve főzzük 20 percig. Az előző este beáztatott babot, sós babérleveles vízben puhára főzzük. A puha babot leszűrjük, egy kis levet félrerakunk. Serpenyőben olajat melegítünk, rátesszük a babot, és átforgatjuk. Sózzuk, frissen őrölt borsot adunk hozzá, és az apróra vágott petrezselymet. 2 evőkanál főzőlevet adunk hozzá és a hideg vajat. Picit forraljuk, szaftosnak kell lennie.

Sajttorta gyümölcsvelővel


• 16 dkg kekszmorzsa
• 10 dkg margarin
• csipet fahéj
• krém
• 90dkg krémsajt
• 4 egész tojás
• 1 tojássárgája
• cukor és vaníliás cukor (ízlés szerint)
• 1 citrom leve


A kekszmorzsát a margarinnal és egy csipet fahéjjal összegyúrjuk, sütőpapírral kibélelt tortaformába egyengetjük, 180 C –os, előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Amíg sül, összeállítjuk a krémet. A krémsajtot a többi hozzávalóval összekeverjük. A sütőből kivesszük a keksz-alapot, kihűtjük és a kihűlt alapra öntjük a krémsajtos masszát. 105 C-os sütőben, 105 percig sütjük. Szúrópróbát csinálunk, ha nem tapad rá a pálcikára a massza, akkor elkészült a torta.

Gyümölcsvelő:

• 0,5 kg erdei vegyes gyümölcs
• 13 dkg kristálycukor
• 1 dl málnaszörp
• 1 egész fahéj

A cukrot serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk, és rátesszük a fagyos gyümölcsöt. Szétfőzzük, pici málnaszörppel ízesítjük. Egész fahéjjal ízesítjük. Gyümölcsdarabos mártás állagot kell kapnunk.
 

Korhatár: 12 év

2014. december 19. 21:38




KÖZÖSSÉG