szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Szandi menüje
Tejszínes, tárkonyos pulykaragu leves, Gesztenyével és vörösborban érlelt aszalt szilvával töltött pulykamell-tekercs, baconbundában krumplipüré-rózsával és narancsmártással, mogyorókrémmel töltött Karácsonyi torta

Tejszínes, tárkonyos pulykaragu leves
(˝ahogy Édesanyám készíti˝)


• 1,5l húsleves (kockából is jó)
• 40 dkg pulykacomb
• 20 dkg vegyes leveszöldség
• 10 dkg zöldborsó, gomba
• 5 dkg liszt
• 2 dl tejszín
• 1-2 póréhagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1 citrom
• tárkony, só, bors, olaj


Pulykamellet vagy combfilét kockákra vágjuk. 1-2 karikára vágott póréhagymát meg 2-3 gerezd apróra szeletelt fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, aztán beletesszük a húst. Miután megkérgesedett (így benne marad minden fontos vitamin), hozzátesszük a karikákra vágott sárga- és fehérrépát. Teszünk hozzá egy zellergumó darabot és a zöldjét madzaggal csokorba kötve. Utóbbiaknak csak az íze kell bele. Mikor már majdnem kész, kiszedjük a levesből. Jól összekevergetjük, közben megsózzuk, megborsozzuk és beledobunk egy tyúkhúsleves kockát. Felöntjük vízzel és lassú tűzön hagyjuk főni. Amikor már érezzük, hogy a zöldségek megpuhultak, beleteszünk egy kevés (ízlés szerint) konzervgombát és konzervborsót. Egy tálkában tejszínbe szórunk egy kis lisztet, merünk hozzá a levesből, csomómentesre elkeverjük, és ezzel behabarjuk a már majdnem kész ételt. Hagyjuk egyet rottyanni. Citrommal és pirítóssal tálaljuk.

 

Gesztenyével és vörösborban érlelt aszalt szilvával töltött pulykamell-tekercs, baconbundában
krumplipüré-rózsával és narancsmártással


• 8-10 szelet bacon
• 1 nagy pulykamell
• két doboz natúr gesztenye
• 2 dl vörösbor
• só, bors
• aszalt szilva
• 1 tojás


Két nagy maréknyi aszalt szilvát beledobunk egy kis lábosba és annyi vörösborban (merlot is lehet), amennyi épp ellepi felforraljuk. Majd félretesszük, addigra úgyis pont kihűl, mire szükség lesz rá.
A pulykamellet akkora szeletekre vágjuk, hogy kiklopfolva kb. 15X10-es téglalapformát kapjunk. Besózzuk, borsozzuk.

Töltelék: A pulyka darált húsából egy nagy maréknyit tesszünk egy tálba, kell hozzá még apróra szeletelt bacon szalonna. Ehhez kell két doboz natúr gesztenye reszelék és egy tojás. Megsózuk, borsozzuk. Egy kevés tejszínnel lazítjuk. Ezt jól összegyúrjuk, majd óvatosan hozzákeverünk viszonylag nagyobb darabokra tördelt főtt héjnélküli szelídgesztenyét és az ugyancsak nagyobb darabokra vágott borból kiemelt aszalt szilvát. Azért kell ilyenkor már finoman bánni ezzel a töltelékkel, mert a puha szilva és a puha gesztenye könnyen szétnyomódik. Az elkészült tölteléket elsimítjuk a kiklopfolt pulykamell "téglalapokon" és feltekerjük. Teljesen beburkoljuk baconszalonnával és kiolajozott tepsibe rakjuk. A betekert, beburkolt husikat tepsibe rakjuk és alufóliával lefedve 150 fokon sütjük kb. 45 percet. Majd 180 fokon fedés nélkül addig sütjük, míg meg nem sülnek teljesen. Ez idő alatt elkészíthetjük a krumplipürét és a narancsmártást.
 

Krumplipüré:

• 1,5 kg krumpli
• kevés vaj, tej

A krumplipüréhez meg kell főzni a kockákra vágott burgonyát. Tegyünk hozzá egy kis vajat, megsózzuk, nem kell hozzá túl sok tej, mert akkor túl folyós lesz, és nem tudunk nyomózsákkal rózsákat nyomni a tányérra.

Narancsmártás:

• 0,5l narancslé
• reszelt narancshéj
• 4-5 ek cukor
• étkezési keményítő
• Cointreau likőr

A narancsmártáshoz kell kb. fél liternyi frissen facsart narancslé. Ezt forralom két lapos evőkanál reszelt narancshéjjal és kb. 4-5 evőkanál cukorral. Amikor már jól összeforrt és elkezd sziruposodni, de nem túl sűrű, egy kis étkezési keményítővel besűrítem. Tálalás előtt, ha szükséges, újramelegítem picikét és miután levettem a tűzről hozzákeverek egy kis (kb. 6-7 evőkanál) Cointreau likőrt.

Mogyorókrémmel töltött Karácsonyi torta



• egy bögre kristálycukor
• két tojás
• 1 dl olaj
• 4-5 ek cukrozatlan kakaó
• 1,5 bögre liszt
• egy zacskó sütőpor
• egy bögre tej
• mogyorókrém
• lekvár
• kevés tej, vaj
• 2 tábla étcsokoládé


Egy bögre kristálycukrot fehérre, habosra keverünk két tojással, gép segítségével, majd szépen lassan belecsurgatunk 1 deci olajat. Hozzákeverünk 4-5 evőkanál cukrozatlan kakaót. Egy külön tálban másfél bögre lisztbe belekeverünk egy zacskó sütőport. Egy bögre tejet és a sütőporos lisztet váltakozva szépen lassan (hogy csomómentes legyen) hozzákeverjük az eddigiekhez. Ezt a kész masszát kivajazott tortaformába öntjük. 180 fokon megsütjük és miután kész és kihűlt, vízszintesen három részre vágjuk. Az alsó szintet megkenjük mogyorókrémmel, a második szintet kedvünk szerinti ízesítésű (lehetőleg házi) lekvárral. Vízgőz fölött (egy nagyobb lábosba öntünk vizet és erre ráhelyezünk egy kisebb lábost, ami ügy ˝kapaszkodik˝ meg a füleivel, hogy az alja beleér a nagy lábosban lévő vízbe) megolvasztunk egy kis vajat. Beledobálunk 2-3 étcsokoládét kockákra szedve. Miután megolvadt, pici tejjel higítjuk. Ezzel a csokikrémmel befedjük a tortánkat. Ezután már a fantáziánkra van bízva hogyan díszítjük. Mi zöld marcipánmasszából fenyőfát gyúrunk rá, amit színes pöttyökkel díszítünk, hogy karácsonyfa legyen belőle. Fehér marcipánmasszából pedig hóembert gyúrunk vagy angyalkát. Kókuszreszelékkel szerintem egészen szép kis "hóesés érzetet" lehet produkálni. Talán még azt is ráírhatjuk színes cukormázzal:
Boldog Karácsonyt!

 

Korhatár: 12 év

2014. december 15. 21:38




KÖZÖSSÉG