szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Hajós András menüje
Sült gesztenye, kürtőskalács és káposztás sertéscomb bográcsban.

SÜLT GESZTENYE

Mint a főzésnél általában, itt is a jó alapanyagnál kezdődik a dolog. A vásárlásnál nagyon résen kell lenni! Válasszon fényes, sötétbarna színű, sima és kemény felületű, méretéhez képest nehéz, és hasonló nagyságú szemeket. Nem kell az olasz termékekhez ragaszkodni, a magyar gesztenye is nagyon finom, sőt sokszor frissebb és zamatosabb, mint az import! Felhasználás előtt a gesztenyét száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha hűtőbe teszi, akkor vegye ki a zacskóból, nehogy bepálljon. Vegyen ki egy adagot, majd vékonyan vagdossa be a domború oldalát. Ezután áztassa be legalább egy órára. Egy tepsi aljára tegyen sütőpapírt, így könnyebb dolga lesz a mosogatásnál! Majd forró sütőben süsse, míg picit szétnyílnak a gesztenye szemek. Időről-időre rázza meg kicsit a tepsiben őket, hogy mindenhol jól átsüljön! Még melegen pucolja meg.

 

KÁPOSZTÁS SERTÉSCOMB BOGRÁCSBAN


• 3 nagy evőkanál sertészsír
• 3-4 fej hagyma
• fűszerpaprika
• só
• bors
• őrölt kömény
• egész babérlevél
• 1,5 kg sertéscomb
• 1,5 kg savanyú káposzta kissé lemosva
• fél édeskáposzta felvágva, előfőzés nélkül

A sertészsíron megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, majd rátesszük a felkockázott húst. Kifehéredésig kevergetjük, kicsit meg is piríthatjuk. Majd megszórjuk fűszerpaprikával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, és egész babérlevéllel fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, majd lassan, lefedve félkészre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd pár perc múlva az édeskáposztát. Ezután még kb. 1 órát főzzük
 

KÜRTŐSKALÁCS

A tésztához:

• 100 dkg finomliszt
• 2 db tojás
• 4 db tojássárgája
• 12 ek porcukor
• 2 dkg élesztő
• 1 kk só (csapott)
• 5 dl tej
• 12 ek vaj (olvasztott)

A tetejére:

• 1 kg cukor
• 4 csomag vaníliás cukor
• 20 g fahéj
• 20 dkg kókuszreszelék (vagy dió, vagy mandula darálva)


A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót és 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára egymás mellé spirálisan rácsavarjuk. A tekerés végén a tésztát az utolsó menet alá visszatűrjük, nehogy a sütéskor letekeredjen a fáról. A sütőfát előtte olvasztott vajjal kenjük, hogy sütés után könnyen leváljon róla a tészta.

Ízlés szerint normál kristálycukorba vagy vaníliás kristálycukorba hengerítjük, amíg a teljes felülete cukros nem lesz. Ez képezi majd a csodálatos karamellbevonatot a sütés végére. Faszén parázs felett forgatjuk, amíg a cukor gyönyörű karamellszínű nem lesz. Addigra a tészta is megsül. Aztán már csak az ízesítés van hátra, a legnagyobb gyönyör az evés előtt. Ízlés szerint fahéjas, kakaós, darált diós porcukorral szórjuk.
 

Korhatár: 12 év

2014. december 12. 21:38




KÖZÖSSÉG