szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Majka menüje
Fehérboros - paradicsomos királyrák, Pollo Di Crema (olaszos paprikás csirke) - pennével, sajttorta

FEHÉRBOROS – PARADICSOMOS KIRÁLYRÁK


• 25 dkg koktélrák (vagy garnélarák)
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 6 gerezd fokhagyma
• 80 dkg konzerv paradicsom (2 doboz hámozott)
• 1 dl fehérbor
• 50 dkg spagetti tészta
• 2 ek. olívaolaj
• bazsalikom ízlés szerint
• fűszerpaprika, só, bors
• 10 dkg parmezán sajt

Egy fazék, forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük meg a tésztát. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd a felkockázott hagymát pirítsuk meg. A rákot és a felszeletelt fokhagyma felét adjuk a hagymához, és öntsük rá a bort majd így pároljuk kb. 5 percet. Sózzuk, borsózzuk, egy kevés pirospaprikát teszünk hozzá, illetve hozzáadjuk a bazsalikomot is. A párolás után hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket - természetesen friss paradicsomból is készíthető, de macerásabb -, és összerottyantjuk, kb. 5 perc. Ha egészben vannak a paradicsomok nyomkodjuk szét. A végén hozzáadjuk a maradék fokhagymát. A tésztát leszűrjük, tányérra tesszük, majd hozzáadjuk a paradicsomos rákot, és a végén parmezánt reszelünk a tetejére, és egy pohár fehérbor kíséretében tálaljuk!

POLLO DI CREMA (OLASZOS PAPRIKÁS CSIRKE) - PENNÉVEL


• olívaolaj
• 1 kg csirkemell filé
• 10 gerezd fokhagyma
• 8 tk. pirospaprika
• 4dl csirkehúsleves alaplé
• 4dl tejszín
• 2dl tejföl
• egy csokor petrezselyem
• chili
• só, bors
• 2 csomag penne

Egy nagy lábasban az olívaolajat max. lángon felforrósítjuk. Az előre felkockázott és besózott húst megpirítjuk. Pici chilit tegyünk rá sütés közben. A fokhagymákat rápasszírozzuk a majdnem kész húsra. Lekapjuk a lábast a tűzről, összekeverjük a pirospaprikával. Közepes lángon folytatjuk tovább a főzést, mehet bele az alaplé és a tejszín. Ha elkeveredett, akkor jöhet rá óvatosan a tejföl, és végül a petrezselyem. Sózzuk, borsozzuk, chilizzük ízlés szerint.

 

SAJTTORTA

A torta alapjához:
• 200 g keksz - gabona (darált)
• 4 evőkanál vaj (olvasztott)
A töltelékhez:
• 900 g natúr krémsajt
• 300 g kristálycukor
• 4 db tojás
• 2 teáskanál vanília eszencia


Vegyünk egy 22-24 cm-es kerek, kapcsos tortaformát. Béleljük ki sütőpapírral az alját. Törjük/daráljuk össze a kekszet morzsásra (mozsárban, darálóban, egy zacskóban sodrófával, stb.). Az összetört kekszet öntsük a kibélelt tortaformába. Öntsük a kekszre az olvasztott vajat. Keverjük jól össze egy kanállal. Majd nyomkodjuk le alaposan, hogy egyenletes rétegben legyen a forma alján. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük kb. 5 percen át 180 C-on. Amíg az alsó réteg sül, nekiállhatunk a krém elkészítésének. Ehhez vegyünk egy nagy tálat, és kaparjuk bele egy spatulával a krémsajtot. Egy erős habverővel dolgozzuk jól össze (a krémsajt elég masszív, gyenge habverő nem bírja). Öntsük hozzá a kristálycukrot, és keverjük addig, míg nem látunk már cukorkristályokat a masszában (ez el fog tartani egy ideig). Ezalatt a tészta valószínűleg már elkészült, úgyhogy vegyük is ki a sütőből. Öntsünk hozzá két teáskanál vanília-esszenciát. Valamint szórjunk bele egy csipet kősót. Következik a jó sajttorta első trükkje: egyenként forgassuk bele a tojásokat a masszába, de vigyázzunk - ne habverőt, hanem egy fakanalat vagy spatulát használjunk erre a célra. Úgy keverjük, hogy minél kevesebb levegő kerüljön a masszába, az ugyanis sütés közben a torta megnövekedését, sütés után pedig ebből eredően a szétrepedést eredményezi. Mire a masszával elkészülünk, a tortaforma minden valószínűség szerint kihűlt annyira, hogy szabad kézzel meg tudjuk fogni. Ekkor béleljük körbe alaposan a formát széles alufóliával, hogy vízmentesen zárjon (ezért kell széles alufólia, illetve tanácsos legalább két réteget használni, mert a kapcsos tortaforma könnyen kiszúrja az belső réteget). Ezután töltsük lassan a krémet a tortaformába. A jó sajttorta második trükkje az, hogy ezután a tortát sütés előtt pár percen át pihentetjük, hogy a beleszorult levegő eltávozzon a krémből. Ezt segíthetjük azzal is, hogy a formát a pihentetés előtt egy picit az asztalhoz ütögetjük. Mikor a torta már közel levegőmentes (ezt ellenőrizhetjük azzal, hogy megnézzük, buborékos-e a torta felszíne), belehelyezzük egy a formánál valamivel nagyobb átmérőjű tűzálló tálba, és a forma és a tál közé vizet töltünk (ezért van szükség a vízmentes zárásra az alufóliánál). Ez a jó sajttorta harmadik trükkje, mert így a torta nem fog megégni, hanem lassan, gőzölődve sül. Ezután tegyük előmelegített sütőbe a tortát, és süssük egy órán keresztül a legalacsonyabb lángon (villanytűzhelyen olyan 120-150 C fokon). Ha a sütőnk hajlamos a sütemények tetejét megégetni, takarjuk le a forma tetejét alufóliával. Ha a sütemények alja szokott megégni, tegyünk a sütő aljába egy cserepet, vagy egy tál hideg vizet. A torta akkor sült meg, ha a teteje még egészen halvány, és a közepe még remegős. Sütés után a formát mihamarabb vegyük ki a gőzfürdőből. Elérkeztünk a jó sajttorta két utolsó trükkjéhez: a tortát minél lassabban hűtsük ki, úgy, hogy közben a formában hagyjuk. Először hagyjuk 20-30 percig hűlni szobahőmérsékleten, ekkor egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát. Erre azért van szükség, mert a torta hűlés közben össze fog zsugorodni, és ha a forma széléhez van ragadva, a leggyengébb pontján, a közepén fog elválni önmagától - azaz szétreped.  Miután már kellően kihűlt a torta, tegyük hűtőszekrénybe, és legalább 2-3 órán át (célszerűen egy egész éjszakán át) hagyjuk hűlni, hogy jól megdermedjen. A kapcsos formát ezután vegyük csak le róla.

 

Korhatár: 12 év

2014. december 11. 21:38




KÖZÖSSÉG