szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Bereczki Zoltán menüje
Libanyakleves csigatésztával, libacomb párolt káposztával és rozmaringos burgonyával, Orsolya szelet

LIBANYAKLEVES CSIGATÉSZTÁVAL


• 2 libanyak
• 4 sárgarépa
• 3 fehérrépa
• 1 zeller
• fél karalábé
• kis darab káposzta és karfiol
• 1 paprika
• 1 hagyma
• cikk fokhagyma
• 5 szem feketebors
• kicsi darab gyömbér
• zeller és petrezselyem levél
• tészta

A libanyakakat megmossuk, és tetszőleges méretűre daraboljuk, majd hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, leszedjük, és a lángot lehúzzuk, hogy a leves csak épp gyöngyözve főjön. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és hasábokra vágjuk, majd amikor a hús félpuha, beletesszük a levesbe. Sóval, szemesborssal, kevés gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a csokorba kötött zöld leveleket is. Ha a hús és a zöldségek megfőttek, a lángot elzárjuk, a levest kicsit ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük. A húst és a zöldséget tálalásig meleg helyen tartjuk. A csigatésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A levest a tésztával, a csontos hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

LIBACOMB PÁROLT KÁPOSZTÁVAL ÉS ROZMARINGOS BURGONYÁVAL


• 4 db libacomb
• 2 fej vöröshagyma feldarabolva
• 5-6 gerezd fokhagyma
• 1,5 dl száraz fehérbor
• só, őrölt feketebors
• morzsolt majoránna

Káposzta:


• 1 kg lilakáposzta
• 1 fej vöröshagyma
• kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy étolaj
• kb. 1 bő evőkanál cukor
• kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
• kb. 1 teáskanál egész kömény
• őrölt bors
• só


Burgonya:

• 1 kg krumpli hámozva, darabolva
• só, őrölt bors
• rozmaring
• kb. 3 evőkanál olvasztott libazsír



A combokat tisztítás után megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval. Majoránnával és borssal csak a húsos részét fűszerezzük. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük.
A főzésnél olyan edényt használjunk, amely a tűzhely felső részén a pároláshoz, valamint a sütőben való sütéshez is alkalmas. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Közé tesszük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntjük a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé párolom kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütjük. A sütés közben saját levével többször meglocsoljuk. A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Lesózzuk, összekeverjük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne és a köményt is megfuttatjuk rajta. Beleforgatom a káposztát, meglocsolom ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben többször villával átforgatjuk, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek. (A párolás végére a káposzta alján folyadéknak nem szabad maradnia és enyhén pikáns ízű legyen ízlés szerint.) A darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. Sütőedényben libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, 230 fokos forró sütőben, néha átkevergetve ropogósra megsütjük.
Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínáljuk.
 

ORSOLYA SZELET


• 1 doboz mascarpone sajt
• 25-30 dkg babapiskóta
• 2 kis pohár joghurt
• 5 dl habtejszín
• 2 csomag vaníliás cukor
• fél citrom reszelt héja és leve
• 1 csomag zselatin /25g/
• 6 evőkanál porcukor
• 0,5-1 dl tokaji aszú


A babapiskótákat beleszabjuk egy tál aljára és oldalába körbe és megfürdetjük az aszúban. A sajtot 1 csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével kikeverjük. A nagyon hideg habtejszínt felverjük, és a végén 1 evőkanál porcukorral tovább habosítjuk. A kevert sajthoz lazán belekeverjük a tejszínt. Az így elkészített krémünket belesimítjuk a piskótával kirakott tortaformába. Megszórjuk eperrel. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 2-3 órára.
 

Korhatár: 12 év

2014. december 10. 21:38




KÖZÖSSÉG