szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Tilla menüje
Illatos-omlós kínai kel, kínai uborkasaláta, kínai gőzgombóc, gazdag házi tésztaleves, kínai sült banán

ILLATOS-OMLÓS KÍNAI KEL


• kínai kel: 3-4 levél
• illatos kínai gomba
• fokhagyma: 1-2gerezd
• só
• keményítő
• étolaj
• víz

A szárított illatos gombákat meleg vízbe rakjuk (a víz a gomba mennyiségének a duplája) és hagyjuk néhány percig állni. Ha a gomba normál méretűre duzzadt, felaprítjuk (a szárán esetlegesen kialakult kemény részeket el kell távolítani). Rézsútosan kell felvágni a gombát, 2-3 szeletre. A kínai kelt feldaraboljuk vékony szeletekre, rézsútosan vágva (kb. 10 cm² szeletekre). A fokhagymát szétcsapjuk bárddal, majd felaprítjuk. A wokban kb. 4 cl étolajat közepesen felforrósítunk, majd beletesszük a fokhagymát.
Amikor a fokhagyma illatot ereszt, hozzáadjuk a kínai kelt, majd vízet adunk hozzá és egy kis sót. Addig kevergetjük, amíg a kínai kel meg nem puhul (1-2 perc). Hozzáadjuk az illatos gombát, és kb. 1 percig sütjük. A végén nagyon kevés, vízben feloldott keményítőt adunk az ételhez.

TIPP:
Minél laposabb szögben vágjuk fel az illatos gombát, annál intenzívebb lesz az íze.

 

KÍNAI UBORKASALÁTA

 
• 1 db kígyóuborka
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál szárzeller
• 35 dkg szójababcsíra
• 2 db paradicsom
• 1 db zöldpaprika
• ½ csokor metélőhagyma


Az öntet:
• 2 teáskanál szezámolaj
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 evőkanál világos szójaszósz
• 1 teáskanál fehérborecet
• néhány csepp chiliszósz


1. A szójababcsírát 1 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, megint lecsöpögtetjük.
2. A kígyóuborkát 3-4 darabra vágjuk, majd hosszában vékonyan felszeleteljük, és vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük az ugyancsak hasábokra vágott sárgarépával, a csíkokra vágott zöldpaprikával és szárzellerrel, a szójababcsírával. A paradicsomot félbevágjuk, magját kikaparjuk, a paradicsomvelőt a mártáshoz félretesszük. Húsát vékony csíkokra vágjuk, és a salátába keverjük.
3. Az öntethez tálban összekeverjük a szójaszószt a fehérborecettel, a paradicsomvelővel, a chilimártással, a zúzott fokhagymával és a szezámolajjal. A salátára öntjük, és jól összekeverjük.

 

KÍNAI GŐZGOMBÓC


• 1 evőkanál Kínai ötfűszer keverék
• 2 teáskanál só
• 3 gerezd fokhagyma
• 40 deka darált sertéshús (szűz)
• 1 teáskanál feketebors
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 deka Gyömbér gyökér
• 2 kis csilipaprika
• 2 deci frissen facsart narancslé
• 6 evőkanál Hoisin szósz
• 1 evőkanál szezámolaj
• 1 evőkanál csiliszósz
• 2 deka friss élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 2 deci víz
• 1 kávéskanál só
• 5 deka teavaj
• 35 deka búza finomliszt, BL55

Langyosra melegítjük a 2 dl vizet. Az élesztőt egy bögrében felfuttatjuk a felével és 1 teáskanál cukorral. Közben a leszitált lisztet eldolgozzuk a vajjal és 1 kávéskanál sóval. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk maradék vizet, majd az egészet hozzágyúrom a liszthez. 10 percig gyúrjuk. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezzel kész is a tészta.

A töltelék:

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a sertéshúst. Sózzuk (2 teáskanál), borsozuk, ötfűszerezzük. Ha átsült, rádobjuk a fölszeletelt gyömbért, a szétmorzsolt szárított csilit, a felszeletelt fokhagymát is. Egy percet még várunk, aztán ráöntjük a narancslevet. Elfőzzük a lé felét, majd elzárjuk. Hozzákeverjük a hoisin szószt, a csiliszószt és a szezámolajat is. Ha a tészta megkelt, 8 kis gombócot formázok belőlük, amiből aztán kis "tálkákat" formázunk. A tölteléket 8 felé osztjuk, és minden tésztába megy egy adag. A töltelékre aztán ráhúzzuk a tésztát és jól összenyomjuk. Fejjel lefelé a zöldcitrom levéllel bélelt gőzölő tálba tesszök őket, 2-3 centit szabadon hagyva az egyes gombócok közt.

Gőz fölött 10 percig kell párolni, eddigre a tészta is megfő és a töltelék is meleg. Ha sok a gombóc, akkor több pároló tálból ˝kéményt˝ is építhetünk. Természetesen nem csak bambusz párolóban készíthető, a lényeg, hogy a gombócok ne érjenek a vízbe! Csiliszósszal és szójaszósszal tálaljuk.

GAZDAG HÁZI TÉSZTALEVES

 • Zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes)
• 4 cl napraforgóolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• Bors, só
• 1 Tojás
• 5 dkg fafüle gomba
• 1 burgonya
• Füstölt/ sült/ főtt hús (lehetőleg kacsamell)
• Víz
• 1 paradicsom
• 5 dkg bambusz
• Liszt
• Kevés újhagyma
• 5 dkg zeller
• Szójaszósz
• Szezámolaj


Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a napraforgóolajat (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
Beleöntjük a forró olajba az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és húst, szójaszószt adunk hozzá. (Tehetünk bele Erős Pistát is). Átforgatjuk, majd felöntjük az egészet 1 l vízzel. Felaprítjuk apró kockákra a fafüle gombát, a bambuszt, burgonyát, majd ezeket is hozzáadjuk a leveshez. Megsózzuk az ételt, bors, majd kínai só (Na Glutamát megy bele). Belekeverünk egy tojást, egészben. Egy tálban sima vízzel lisztet keverünk el, majd a masszából kisebb galacsinokat – tésztadarabokat – szaggatunk a levesbe, amennyit szeretnénk. Végül az apróra vágott paradicsomot, és zellert is beletesszük az ételbe. Megöntözzük az egészet néhány csepp szezámolajjal.

 

TIPPEK:
A felhasznált hús lehet tetszőleges állaté. A szárított fafüle gombát vízben kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.
 

Korhatár: 12 év

2014. december 9. 21:39




KÖZÖSSÉG