szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Liptai Claudia receptjei
Vöröslencse-krémleves pirított baconnal, szuvidált szűzérmék gombás és cukkinis orosz ˝zsüliennel˝ burgonyapürével tálalva, párizsi krémmel töltött piskótatekercs

 VÖRÖSLENCSE-KRÉMLEVES PIRÍTOTT BACONNAL


• 200g vörös lencse
• 2 ek olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 1 doboz 400g-os hámozott paradicsom-konzerv
• 1 l alaplé vagy 1 l víz + 2 bioleveskocka
• 1 ek balzsamecet
• 1 ek só
• bazsalikom, oregánó, bors
• tejföl
• fekete kenyér

 

Olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. A lencsét megmossuk, leszűrjük, majd a hagymával együtt rövid ideig pároljuk. Megsózzuk, felöntjük az alaplével (ha nincs, leveskockát használunk), és fedő alatt, közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ha puha, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, rálocsoljuk a balzsamecetet, és ollóval vagdosunk rá egy kis bazsalikomot meg oregánót. Meg is borsozzuk. Tejföllel és fekete kenyérrel tálaljuk.

 

SZUVIDÁLT SZŰZÉRMÉK GOMBÁS ÉS CUKKINIS OROSZ ˝ZSÜLIENNEL˝
BURGONYAPÜRÉVEL TÁLALVA

Burgonyapüré:
• 1kg burgonya
• 3 dl tejföl
• jó minőségű vaj
• 2 evőkanálnyi 30 %-os tejszín
• só


Orosz ˝Zsülienn¨:

• 300 g erdei gomba
• 300 g cukkini
• 4 dkg vaj
• só és borspótló

 

Sűrű besamelmártás:

• 3 dkg vaj
• 1 púpos evőkanál liszt
• 3 dl tej
• szerecsendió
• só

A gombát megtisztítjuk és a cukkinivel együtt felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük, és közepes lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. Rádobjuk a hagymát és a gombát, majd kb. 7-8 perc alatt puhára pároljuk és elfőzzük a levét. Kis hőálló tálba tesszük, és közben elkészítjük a szószt.

A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

Szuvidált szűz:

Ebben az csodás, hogy csak ki kell sütni és mehet rá a glazúr.
 

PÁRIZSI KRÉMMEL TÖLTÖTT PISKÓTATEKERCS

Krém:

• kristálycukor 0,20 kg
• vaj 0,25 kg
• kakaópor 0,11 kg
• tejszín 1,75 dl

A tejszínt és a cukrot felfőzzük, majd habverővel állandóan keverve hozzáadjuk az átszitált kakaóport és besűrítjük kb. 105-110 °C-ra. Ezután az egészet levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a vaj egyharmad részét. Fondángépen áteresztjük vagy lassú járatú keverőgéppel összekeverjük, hogy lehűljön, megszilárduljon. A kihűtött anyaghoz hozzáadjuk a maradék kétharmad rész vajat és habosra keverjük.


Piskótatekercs:


• 6 db tojás
• 6 púpozott ek porcukor
• 6 evőkanál finomliszt
• 1 kk sütőpor
• 8 dkg vaj
• csipet só


A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Sütőpapírt terítünk egy 40x30 cm-es, keskeny peremű tepsibe. A vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A tojásokat és a cukrot robotgéppel 5 perc alatt alaposan felhabosítjuk egy nagy tálban. A lisztet összevegyítjük a sóval, és 2-3 részletben fakanállal óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba. Végül a masszára finoman rálocsoljuk a kihűlt vajat és fakanállal azt is beleforgatjuk. A piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletes rétegben elsimítjuk a sütőpapíros tepsin és 14 perc alatt megsütjük. Ezután rácsra tesszük 2-3 percre, és közben kiterítünk egy konyharuhát az asztalra, amelyet kevés vízzel megspriccelünk.  Az enyhén nedves konyharuhára átfordítjuk a még meleg, de már nem forró piskótát a sütőpapíros oldalával felfelé nézve. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
 

Korhatár: 12 év

2014. december 8. 21:38




KÖZÖSSÉG