szeptember 29.
Mihály

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
HAL A TORTÁN
Völgyi Zsuzsi receptjei
Marhahúsleves, óriás hústál, hagymás törtburgonyával és rizibizivel, citromtorta

MARHAHÚSLEVES



• 1,2 kg marhalábszár, -szegy vagy –rostélyos
• 1 nagy fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 körömnyi cseresznyepaprika
• 15 szem bors
• 1 kávéskanál sáfrány(os szeklice)
• 80 dkg vegyes leveszöldség
• 30 dkg kelkáposzta
• 1 csokor petrezselyem
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• 16 dkg finommetélt

Elkészítés: A húst és a csontot megmossuk, a húst 3-4 darabra vágjuk, majd egy nagyobb fazék aljára tesszük. Felöntjük 3 l hideg vízzel. Forrásig hevítjük, első habját szitakanállal leszedjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a hagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassan gyöngyöző forralással fél óráig főzzük. A leveshez adjuk a vegyes zöldséget, a kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, majd további lassú forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Enyhén sós vízben kifőzzük a finommetéltet, leszűrjük, rámerünk egy kevés húslevest, melegen tartjuk. A húsleves felszínéről leszedjük a zsiradékot. A levest merőkanállal előmelegített tálba szedjük-szűrjük, hozzáadjuk a tésztát. 
 

ÓRIÁS HÚSTÁL HAGYMÁS TÖRTBURGONYÁVAL ÉS RIZIBIZIVEL


Töltött dagadó, hozzávalók:

• 80 dkg kicsontozott sertésdagadó vagy borjúszegy
• 2 dl tej
• 4 szikkadt zsömle
• 2 fej hagyma
• 20 dkg gomba
• 1 nagy csokor petrezselyem
• 5 dkg húsos füstölt szalonna
• 1 evőkanál vaj
• 4 tojás
• 4 evőkanál olaj
• 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés: A húst óvatosan, hogy ki ne lyukadjon, éles, hegyes késsel felszúrjuk (az esetleges lyukakat vékony cérnával sűrűn bevarrjuk). A tejet 2 dl meleg vízzel összekeverjük, a zsömlékre öntjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát és a gombát, fedő nélkül kb. 5 percig pirítjuk. Mély tálba tesszük, hagyjuk kissé kihűlni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A zsömléket alaposan kinyomkodjuk, a tojásokkal, a petrezselyemmel együtt a hagymás gombához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.
Nem túl szorosan megtöltjük a masszával a húst, a nyílást bevarrjuk, és sütőedénybe fektetjük. Az olajat felforrósítjuk, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, 5 percig pirítjuk, majd lekapcsolunk 180 fokra, a húsra öntjük a bort, és saját levével többször meglocsolva kb. 50 percig sütjük.
A húst deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük.  


Sült libacomb párolt almával: 

• személyenként 1 libacomb
• 1-2 ek. libazsír
• só, őrölt bors, majoránna
• 1-2 fej cikkekre vágott vöröshagyma
• 1 kis fej fokhagyma

A combokon a bőrt bekockázom (nem szabad a húsig vágni!). A húsos oldalát sóval, borssal, majorannával bedörzsöljük. Az edényben a zsírt felforrósítjuk. Mindkét oldalát 2-2 perc alatt elősütjük, majd a bőrös felére fordítjuk. Köré rakjuk a cikkekre vágott hagymát és a fokhagyma gerezdeket. Letakarjuk (fóliázzuk) és a sütőbe tesszük.  


Baconba tekert aszalt szilvás pulykamell: 

• 50 dkg pulykamell
• 20 dkg bacon
• 10 dkg aszalt szilva
• só, bors
• fahéj

Vékony szeleteket vágunk a pulykamellből. Enyhén sózzuk-borsozzuk. Hosszában kettévágjuk az aszalt szilvát, majd körbetekerjük a hússal. Ezután a baconszeleteket tekerjük rá a húsra, majd rögzítjük fogpiszkálóval. Lehet hústűre, vagy saslikpálcára húzni, arra több is ráfér. Tepsibe rakjuk állítva, majd alufóliával lefedve, kb. 5 percig pároljuk. Ezután a fóliát levéve pirítjuk, míg piros nem lesz a szalonna. 


Hagymás törtburgonya: 

• 2 ek. olaj
• 2 db vöröshagyma
• 1 kk. fűszerpaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kg burgonya
• só, bors

A tisztított, hasábokra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és felöntjük vízzel. A puhára tört burgonyáról leöntjük a vizet, és összetörjük. Hozzákeverjük a hagymát és belereszeljük a fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal. 

Rizibizi:

• 20 dkg zöldborsó
• só, kk. cukor
• 3 dkg margarin
• petrezselyem

A zöldborsót a vajon pároljuk át, sózzuk meg és ízesítsük a cukorral, majd öntsük fel fél deci vízzel. Fedő alatt pároljuk puhára, majd keverjük bele a finomra vágott petrezselymet és kíméletesen forgassuk össze a párolt rizzsel. 

CITROMTORTA

 


A piskótához:
• 20 dkg piskótalap (2 tojásos)

A krémhez:
• 5 dl tejföl (20%os)
• 5 dl habtejszín
• 2 db citrom
• 130 g cukor
• 10 g vaníliás cukor
• 20 db babapiskóta
• 15 g zselatin

A díszítéshez:
• 5 ek. tejszínhab
• 1 db citrom
• 1 csokor citromfű

Elkészítés: A piskótalapot visszatesszük a tortaformába. Ezután elkészítjük a krémet. Lereszeljük a citromok héját, majd egy tálba öntjük a tejfölt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a jól megmosott citromok reszelt héját, és átszűrt levét. Jól elkeverjük!  A zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikrohullámú sütőben felforrósítjuk. Mikor langyosra visszahűlt, hozzákeverjük a citromos krémhez.
Ezután a jól behűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a krémhez keverjük úgy, hogy a hab ne törjön össze! Ezután a krém felét a tortaformában lévő piskóta lapra kenjük, kirakjuk a babapiskótával, majd a krém másik felével betöltjük a tortát. Elsimítjuk a tetejét. Fóliával lefedve, egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Ezalatt a babapiskóta megpuhul, a zselatin megköt. Másnap kivesszük a tortát a tortasütőből és a kész torta tetejét tejszínhabbal, citromkarikákkal, citromfű levelekkel díszítjük.

Korhatár: 12 év

2014. december 2. 21:35




KÖZÖSSÉG