Ez várt a konyha ördögére Mezőtúron, ahol a gond nem a tűzhelynél volt, hanem inkább a fejekben. Bereznay Tamás ezúttal egy válságba került házasság megmentésére is kísérletet tett.
A mezőtúri Gyöngyhalász étteremben minden rutinszerűen működik. A tulajdonos, Ignác perceit reggeltől estig az üzlet foglalja le, minden munkafolyamatban részt vesz. Egy pillanatra sem hagyja ott vendéglőjét, ami rengeteg feszültséget szül a családban.
„Az alapvető probléma nem a konyhában volt, ezúttal nem kellett több évtizedes koszt eltüntetni vagy a szakmai alapoknál kezdeni a fejtágítást. Huszonkét éve dolgozik együtt az étterem tulajdonosa és a konyhafőnök. Nagyon erős beidegződéseket kellett kiölnöm belőlük. Ha valahol, akkor itt a megszokás és a rutin teljes mértékben eluralkodott, elveszett a kreativitás, ami ugyanúgy vezethet a sikertelenséghez, mint az, ha valaki nem felkészült és nem rendelkezik kellő szakmai háttérrel” – árulta el Bereznay Tamás. – „Öt éve nem változtattak az étlapon, ami ráadásul temérdek fogást tartalmazott, éppen ezért el is égettük az összes darabot, hogy ezzel szimbolikusan is lezárjunk egy korszakot. Megható pillanat volt, de a csapatnak fel kellett ismernie, hogy szükséges a változás. Ráadásul az étterembe ölt rengeteg munka Ignácot a családjától is elszakította, többször szóba került a feleségével a válás. Ezért is kellett felrázni őt, tanácsokat adni, hogy hogyan tud a munka mellett a magánéletére is időt fordítani. A szenvedélyesség fontos ebben a szakmában, de tudni kell kiosztani a feladatokat és megbízni azokban, akikkel együtt dolgozik az ember. Egy tulajdonos bármennyire is szereti az éttermét, nem lehet mindig, minden pillanatban ott, mert arra rámegy az élete” – tette hozzá a profi séf.
Hogy hogyan sikerül kényszer-pihenőre küldeni a munkamániás tulajdonost, hogy milyen extra feladatokat talál ki a személyzetnek Bereznay Tamás és hogyan alakul át a mezőtúri étterem, az A konyha ördöge legújabb epizódjából kiderül.
Korhatár: 12 év
2015. május 6. 12:25