február 22.
Gerzson

TV2 Play MŰSORÚJSÁG SZÓRAKOZÁS INFÓPULT KARRIER TV2 AKADÉMIA ÉRTÉKESÍTÉS JELENTKEZZ! RÓLUNK ABOUT US ÜBER UNS
SAJTÓKÖZLEMÉNYEK
Leslie Mandoki dokumentumfilmje a Super TV2 műsorán
November 11-én este tűzi műsorra a Super TV2 Leslie Mandoki dokumentumfilmjét, melyet az 1956-os forradalomról készített.

A világhírű magyar zenész új megvilágításba helyezi az 1956 októberi eseményeket.

Az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet Leslie Mandoki: a Szabadságvágy című alkotás november 11-én 23.30-kor lesz képernyőn a Super TV2 műsorán, majd könyv formájában is megjelenik. A Szabadságvágy rendezői és produceri feladatait ellátó Leslie Mandoki három neves történésszel, az amerikai Larry Schweikarttal, a német Guido Knopp professzorral és Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával közösen helyezi új megvilágításba az 1956 októberi eseményeket, azok egész Európa történelmére továbbgyűrűző hatásait.

A dokumentumfilmben korabeli szemtanúk idézik fel az október 23-i eseményeket és az azokat követő történéseket, emlékeik között kutakodva, újra átélve a forradalom által kiváltott viharos érzelmeket. A szemtanúkon kívül még számos politikus és történelmi személyiség (többek között Mihail Gorbacsov, Bodo Hombach, Horst Teltschik, Gregor Gysi, Edmund Stoiber és Sigmar Gabriel), Leslie Mandoki munkásságához köthető művész (Peter Maffay és Till Brönner), valamint Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita közösségek elnöke és a 2019-ben elhunyt Andy Vajna producer is színesíti a historikus kitekintést. Mihail Gorbacsov kifejezetten kritikusan elemzi az orosz szerepet, de két fontos német politikus: Markus Söder bajor miniszterelnök és Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is megszólalnak a filmben.

A nyilatkozók azt is elmondják, hogy szerintük mit jelent az a szabadságvágy, amiért oly sokan feláldozták az életüket, ami egészen 1989-ig életben maradt, majd a vasfüggöny és a berlini fal lebontásában, a szabad Európa megszületésében öltött testet. A film egyik komoly erénye - amit Angela Merkel német kancellár is kiemelt -, hogy Leslie családjának három generációját fogja össze, és ezen keresztül a német, angol, francia nézőknek engednek betekintést a magyar lélekbe. Megmutatják, hogy miért is voltak a pesti srácok a világ számára példamutatóan bátrak. Leslie Mandoki és zenekara a világjárvány előtti utolsó koncertjét a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján adta Berlinben a német kormány részvételével, rávilágítva ezzel a magyar szabadságvágy kulcsfontosságú szerepére a berlini fal leomlásaban.

„A filmet gyermekeim nagyapjának ajánlom, hisz édesapám pesti srácként harcolt az orosz túlerő ellen” – mondta Leslie Mandoki, aki épp ezért gyermekeit is bevonta a film készítésébe. Fiával forgatta, a zenéjét egyik lányával együtt írta, másik lánya pedig a dramaturgiáért felelt.

Leslie Mandokit 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban Fonogram Életműdíjjal tüntették ki. Nemcsak zenész, zeneszerző, költő, de az egyik legsikeresebb zenei producer is. Legendás együttese, a Mandoki Soulmates bejárta a világot, korábbi - a Wings of Freedom elnevezésű - koncertsorozatában 1956 és 1989 öröksége, a magyar és az európai történelem központi szerepet kapott. Majd 20 éve a Volkswagen-Audi-Porsche csoport zenei igazgatója, az elektromos autók hangzási esztétikáját is ő alkotta meg a VW és Audi számára. Ő Angela Merkel egyik kampánytanácsadója, és ugyancsak ő komponálta a német kancellár kampánydalait. Zenei producerként olyan művészekkel dolgozott, mint Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush. Számos film és televíziós zene fűződik a nevéhez.

Szabadságvágy november 11-én 23.30-kor a Super TV2 műsorán.

Szabadságvágy - ajánló

2020. november 10. 15:27
KÖZÖSSÉG